موزهای عجیبی که با پوستخورده میشوند!
در باور عموم پوست ضخیم میوهها به علت تلخی، گس بودن و… قابل خوردن نیست اما همیشه هم اینطور نیست چرا که کشاورزان ژاپنی با تولید نوعی موز که پوست خوراکی دارد، کندن پوست این میوه را به انتخاب خودتان واگذار کرده اند. البته پوست موزهای مونگی خوشمزه نیست، فقط نازک تر است و تلخی کمتری دارد که آن را 100 % خوراکی میکند.
![مجله گل و بلبل](https://www.hidoctor.ir/wp-content/uploads/2017/01/%D9%85%D9%88%D8%B2-1024x741.jpg)
دانشمندان برای ایجاد این موزهای باورنکردنی از یک روش نوآورانه استفاده کرده اند که شامل بازسازی شرایط 20 هزار سال پیش، یعنی پایان عصر یخبندان میشود که گیاهان از سرمای سخت و شدید زمستانی بیرون آمدند و رشد خود را از سر گرفتند. آنها نهال موز را تا -60 درجه سانتیگراد منجمد میکنند و وقتی شروع به آب شدن کرد، دوباره آنها را میکارند. ظاهرا این کار بخش باستانی DNA آنها را فعال کرده که نه تنها اجازه میدهد گیاه در آب و هوای سرد ژاپن رشد کند بلکه به رشد آن سرعت میدهد. انواع موزهای گرمسیری باید دو سال رشد کنند تا آنقدر بزرگ شوند که که مصرف شوند، اما این موزها فقط به چهار ماه نیاز دارند.
قیمت هر یک از این موزها 5.7 دلار (حدود 25000 تومان) است و نسبت به موزهای معمولی قند بالاتری دارند (24.8 گرم در مقابل 18.3 گرم) و بنابراین شیرین تر هستند، هم چنین بوی بسیار خوب و مزهای شبیه به آناناس دارند. چیزی که باید در مورد موزهای مونگی بدانید این است که آنها باید کاملا رسیده باشند تا قابل خوردن باشند. پوست این موزها بسیار نازک تر از پوست موزهای معمولی است بنابراین راحتتر میتوان آنها را جوید. به علت تلخی کمیکه دارند خوردن پوست به تنهایی تجربه خوشایندی نیست، اما همراه با گوشت شیرین موز میتوان به راحتی آن را خورد و خواص زیادی هم دارد.پوست موز منبع فوق العاده ویتامین ب6 و منیزیم و هم چنین تریپتوفان است که ماده خام سروتونین است. تا روزی که همه ما پوست کندن موز را کنار بگذاری و میوه را مستقیما با پوستش بخوریم هنوز راه زیادی مانده، اما خوب است بدانیم که موز 100 درصد خوراکی در حال حاضر وجود دارد.
میوههایی که باید با پوستبخورید
باور میکنید اگر بگوییم پوست موز فقط برای زمین خوردن نیست؟ آیا میدانستید پوست کندن خیار و حتی کیوی پیش از مصرف آنها از جمله مهمترین اشتباهاتی است که مرتکب میشویم؟ اصلاً چرا انار و پرتقال را با پوستنخوریم؟! شاید با خواندن همین چند جمله از تعجب شاخ در آورده باشید اما بد نیست بدانید بررسیهای اخیر محققان نشان میدهد پوست کندن بسیاری از میوهها نه تنها خوب نیست بلکه ارزش غذایی آنها را نیز کاهش میدهد. البته مصرف پوست میوهها شرایط ویژهای دارد؛ مثلاً اینکه میوه باید خوب شسته شود و در محل مناسبی نگهداری شود. حالا اینکه چه میوهای را با چه شرایطی با پوستبخوریم، سوژه اصلی این مطلب است. به گفته متخصصان تغذیه، استفاده از کودها و سموم شیمیایی و تجمع آنها در پوست میوهها موجب نگرانی مصرف کنندگان و پرهیز از خوردن میوهها با پوست میشود؛ موضوعی که تا حد زیادی واقعیت دارد و به همین دلیل است که خانوادهها باید در صورت امکان سراغ محصولات ارگانیک بروند تا میوهها را بعد از یک شستشوی معمولی با پوست بخورند. البته روشهایی هم وجود دارند که به کمک آنها میتوانیم از تمیز شدن میوههای غیر ارگانیک مطمئن شویم و بدون هیچ دردسری قانون «گاز باید زد با پوست» را رعایت کنیم.
چرا میوهها را با پوستبخوریم؟
در باور عموم پوست ضخیم میوهها به علت تلخی، گس بودن و… قابل خوردن نیست؛ در صورتی که در میوههایی مثل سیب، توت، انگور، گلابی، هلو، مزه پوست مشابه گوشت میوه است و به همین دلیل مصرف میوه با پوستامری عادی تلقی میشود. در عین حال، ارزش غذایی پوست میوه را میتوان با قسمتهای مختلف آن مقایسه کرد. حتی گاهی بیشتر ویتامینهای میوهها در پوست آنها نهفته است و بیشتر از گوشت میوه خاصیت دارد؛ به عنوان مثال پوست سیب، پرتقالو نارنگی حاوی فیبر و آنتی اکسیدان است و مصرف آن از بروز سرطان پیشگیری میکند. البته نمیتوان به مردم توصیه کرد که هر نوع میوهای را با پوستبخورند چرا که طعم بسیاری از میوهها به ویژه پرتقال، نارنگی، موز، کیوی و انار با پوست اصلاً مطبوع نیست اما متخصصان توصیه میکنند یک پنجم میوه دلخواه تان را با پوست بخورید؛ حتی اگر مزه آن برایتان ناخوشایند باشد. از طرفی در بسیاری از مواقع عادت پوست کردن میوهها به ذائقه افراد بر میگردد؛ به عنوان مثال در غذاهای محلی تایوانی و هندی از ترکیب موز (با پوست) و نارگیل استفاده میشود و یا ایرلندیها برای طعم دار دسرها از کیوی استفاده میکنند؛ بدون اینکه پوست آن را جدا کنند. حتی ما ایرانیها نیز برای طبخ بسیاری از غذاها مثل مرصع پلو سراغ پوست پرتقال میرویم. بنابراین به کمک تمهیداتی میتوان از خواص ارزشمند پوست میوهها بهره برد. این در حالی است که تعدادی از کارخانههای تولید آبمیوه صنعتی نیز برای بالا بردن کیفیت و ارزش غذایی محصولات شان در آخرین مرحله، آنتی اکسیدان استخراج شده از پوست میوهها را تحت فرایند خاصی به آبمیوه اضافه میکنند.
حتی پوست موز بخورید!
بدون شک خوردن هیچ میوهای با پوستبه عجیبی موز نیست اما در صورتی که بتوانید یک هشتم این میوه را با پوستبخورید، احتمالاً دچار پیرچشمیو حتی افسردگی نمیشوید. حالا پرسش مهم این است که چطور پوست موز را از آلودگیهای میکروبی پاک کنیم؟ بد نیست بدانید موز شسته شده پس از 24 ساعت سیاه و خراب میشود به همین دلیل باید کمیپیش از مصرف، آن را با آب سرد و محلول ضدعفونی کننده میوه و سبزی بشویید و بعد از آبکشی با یک دستمال نخی تمیز خشک کنید. راستی یک نکته طلایی درباره پوست موز! برای سفید کردن دندانها و براق کردن چرم و یا نقره هم میتوانید از پوست موز کمک بگیرید. کافی است پوست موز را روی موضع مورد نظر بمالید و منتظر نتیجه خارق العاده باشید.
تندرستی پرتقالی
فرض کنید بدون پوست کندن پرتقال، آن را گاز بزنید! شاید کمیخنده دار به نظر برسد اما این، نتیجه تحقیقات اخیر متخصصان است که میگویند پوست پرتقال و نارنگی علاوه بر ویتامین A، ویتامین C، ویتامینهای گروه B، مواد معدنی، کلسیم، سلنیوم، منگنز و روی حاوی مادهای به نام لیمونین است که تاثیرات مضر اشعه فرابنفش خورشید را خنثی میکند؛ به طوری که خوردن یک قاشق چایخوری پوست پرتقال در طول هفته چه به صورت رنده شده و چه به صورت مربا احتمال ابتلا به سرطان پوست را تا 30 درصد کاهش میدهد. بنابراین در طول هفته 3 تا 4 مرتبه پرتقال یا نارنگی بخورید و برش اول را با پوستامتحان کنید؛ نه به خاطر طعم آن بلکه به دلیل مبارزه با سرطان. باور کنید به امتحانش میارزد!
خواص این لباس پشمی
شاید افرادی را سراغ داشته باشید که کیوی را با پوستمیخورند اما احتمالاً تعداد آنها از انگشتان دست بیشتر نیست. متخصصان تغذیه میگویند ترکیبات مفید موجود در این پوست کرک دار با انواع باکتریهای خطرناک مثل استافیلوکوک وای کلای مبارزه میکنند و مانع از بروز بسیاری از بیماریها با منشا باکتریایی (مثل سرماخوردگیهای غیر ویروسی) میشوند.
با پوستسیب لاغر شوید
متخصصان بر این باورند پوست کندن سیب بین 25 تا 30 درصد ارزش غذایی میوه را از بین میبرد. بنابراین برای کاهش کلسترول بد و فشارخون، پیشگیری از پوکی استخوان و سرطان و کاهش احتمال بروز بیماریهای قلبی و عروقی از پوست کندن سیب خودداری کنید. حتی برای کاهش وزن میتوانید از پوست سیب کمک بگیرید چون فیبر موجود در آن احساس سیری طولانی مدت ایجاد میکند و مانع از پرخوری و دریافت کالریهای اضافی میشود. البته افراد معدودی به پوست سیب حساسیت دارند که با پختن میوه و تهیه کمپوت این مشکل رفع خواهد شد.
با میوههای چرب چه کنیم؟
احتمالاً برای شما هم پیش آمده که هنگام شستن میوهها مثل پرتقال، سیب، خیار و… چربی روی آنها را احساس کرده باشید که به راحتی هم تمیز نمیشوند. بد نیست بدانید این چربی، باقیمانده سمومیاست که برای دفع آفتهای گیاهی مورد استفاده قرار گرفته اند.
برای شستن این میوهها پس از گل زدایی و شستشوی ساده میوهها باید یک ظرف را از آب پر کنید و چند قطره ماده ضدعفونی کننده مخصوص میوه و سبزی در آن بریزید و بعد از 3 یا 4 دقیقه میوهها را با آب ساده، آبکشی و با یک دستمال تمیز خشک کنید تا چربی به طور کامل از سطح میوه پاک شود. البته یادتان باشد استفاده از مواد ضدعفونی کننده باعث کاهش عمر میوههای شسته شده میشود؛ بنابراین اگر میوهها چرب نیستند، بهتر است به همان آبکشی با آب و اسکاچ نرم اکتفا کنید.
این افراد پوست میوهها را نخورند
به طور کلی پوست بیشتر میوهها حاوی فیبر فراوانی است و از آنجا که مصرف فیبر زیاد افراد مستعد یا مبتلا به مشکلات گوارشی را با مشکل مواجه میکند، آنها نباید هیچ میوهای را با پوستبخورند. البته اگر میخواهید ویتامین میوهها حفظ شود نباید با چاقوی کند به جان آن بیفتید! به گفته متخصصان، بریدن میوه (به ویژه میوههایی که ویتامین C دارند) با چاقوی کند ویتامینهای میوه را از بین میبرد و در نتیجه با مصرف آنها هیچ ویتامینی به بدن تان نمیرسد.
صددانه یاقوت اینجا نشسته
به باور خیلیها انار یکی از خوشمزه ترین میوههای پاییزی است اما خوردن آن سختیهای خاص خودش را دارد چرا که بعد از کلی زحمت کشیدن برای پوست کندن آن به پوستههای سفیدی میرسیم که دانهها را پوشانده اند. هر چند خوردن پوست ضخیم انار اصلاً منطقی نیست و هیچ تحقیقی هم درباره مصرف خام آن انجام نشده است (برای برطرف کردن گلودرد، زخم گلو و درمان انگل میتوان از جوشانده پوست انار استفاده کرد) اما هنگام خوردن این میوه خوشمزه نباید پردههای سفید اطراف دانهها را جدا کنیم چرا که این پوستههای نازک حاوی مقادیر قابل توجهی فیبر هستند و در رفع یبوست و مشکلات دستگاه گوارش موثرند و با کنترل اشتهای کاذب باعث کاهش وزن میشوند.
شستن اصولی، شرط خوردن با پوست
در اینکه پوست میوهها خاصیت زیادی دارند شکی نیست اما در صورتی که میوه به خوبی شسته و ضدعفونی نشود، این احتمال وجود دارد که میوه خوردن برایتان دردسرساز شود و دچار مشکلات گوارشی و حتی مسمومیت شوید.
البته میوهها براساس بافت، ضخامت پوست، سختی و نرمیو… روشهای شستشو و نگهداری متفاوتی دارند؛ به عنوان مثال برای شستشوی میوههای نرم مثل انواع توت، انگور، خرمالو، گیلاس، آلبالو، آلو و همچنین میوههایی با پوستنازک مثل خیار، گلابی و… باید یک ظرف آب خنک داشته باشید و میوهها را داخل ظرف بریزید و به آن دو تا سه قطره محلول ضدعفونی کننده میوه اضافه و بعد از 10 دقیقه کاملاً آبکشی کنید.
پوست خیار را نکنید
خیار از جمله میوههایی است که کالری بسیار پایینی دارد و بسیاری از خانمها برای داشتن تناسب اندام این میوه را به عنوان میان وعده مصرف میکنند اما متخصصان میگویند اگر خیار ارگانیک و بدون سموم شیمیایی باشد، نباید پیش از مصرف آن را پوست بکنید چرا که پوست این میوه خاصیت کلاژن سازی دارد و مصرف روزانه 3 تا 4 عدد خیار علاوه بر رفع چروکهای سطحی پوست باعث شادابی و شفاف شدن پوست میشود.
همچنین بخوانید:
این 1+5 نکته را به خاطر بسپارید
1. پیش از شستن میوه قسمت خراب آن را جدا کنید زیرا باکتریهای بیماری زا در این نواحی به سرعت رشد میکنند و باعث خراب شدن کل میوه میشوند.
2. بهتر است برای شستشوی میوههایی که پوست شان خوردنی است از ضدعفونی کنندهها و شویندههای شیمیایی استفاده نکنید و سراغ محصولات گیاهی و طبیعی موجود در داروخانهها بروید؛ هر چند که در صورت آبکشی مناسب خطری سلامت تان را تهدید نمیکند اما هیچ کس از احتیاط کردن ضرری ندیده است.
3. هرگز میوههای درشت و تیره رنگ نخرید! شاید ظاهر این میوهها مجلسی و مناسب پذیرایی از مهمان باشد اما بیشتر آنها برای رشد سریع تر و بهتر با کودها و سموم شمیایی حاوی نیترات آغشته شده اند و پاک کردن این ماده سرطان زا از میوه اصلاً کار راحتی نیست.
4. توصیه میشود دور خرید میوههای گلخانهای یک خط قرمز بکشید چرا که این میوهها علاوه بر نداشتن طعم مناسب، معمولاً حاوی کود و سموم شیمیایی زیادی نیز هستند.
5. هر چند معمولاً ماندگاری میوههای شسته شده در یخچال 50 درصد کمتر از میوههای نشسته است اما نگهداری میوههای آلوده در محیط یخچال باعث انتشار آلودگیها میشود.
1+5. برخلاف باور عموم شستن میوهها با نمک هیچ تاثیری روی میکروب زدایی ندارد و نباید نمک را جایگزین محلولهای ضدعفونی کننده کنید اما خیس کردن میوهها در محلول دو لیتر آب و دو تا سه قطره مایع ظرفشویی و سپس آبکشی مناسب آنها تا حدی موثر است.
منبع : bamazeha